Prodaja ruža BiH
info@sadnica.ba+387 66 763 696

Izaberite vaš jezik

Filteri

0

Filteri

0
×

Japanska šljiva 2 godine 004009

Sinonimi Prunus salicina, Japanese plum, Chinese plum, Loquat plum Porijeklo Kina, Japan Podloga - Dozrijevanje Od kraja juna do augusta Opis Japanska šljiva je porijeklom iz Kine, a kasnije je pripitomljena i široko uzgajana u Japanu, gdje su razvijene mnoge m ...Pročitajte više
Fotografije su opisnog karaktera i ne moraju u potpunosti odgovarati stvarnom izgledu proizvoda.

Japanska šljiva 2 godine

Kategorija: Egzotično voće Šifra artikla: 004009
Rasadnik Agromedžik
Proizvođač
Masa sadnice: 0.600 kg
15,00 KM Po jedinici

Ukoliko ste zainteresirani za veće količine:
+387 66 763 696
Pakovanje
Goli korijen
Više informacija o pakovanju sadnica: ovdje
Brza dostava
Od 2 do 4 radna dana. Plaćanje pouzećem.
Povjerenje
Poslujemo duže od 60 godina.
Dostupnost
Vlastita sertifikovana proizvodnja.
  • Opis
  • Specifikacije

Sinonimi

Prunus salicina, Japanese plum, Chinese plum, Loquat plum

Porijeklo

Kina, Japan

Podloga

-

Dozrijevanje

Od kraja juna do augusta

Opis

Japanska šljiva je porijeklom iz Kine, a kasnije je pripitomljena i široko uzgajana u Japanu, gdje su razvijene mnoge moderne sorte. Danas postoje brojni hibridi, odabrani zbog veličine ploda, boje, slatkoće i ranog zrenja.Japanske šljive su popularne širom svijeta zbog svojih velikih, sočnih i ukusnih plodova. Prvenstveno se koriste za svježu konzumaciju, ali i za džem, kompot, deserte, sušenje i vino od šljiva. Plod je vrlo hranjiv i bogat antioksidansima.

Zanimljiva činjenica: Japanske šljive brzo rastu i rano rađaju, što ih čini atraktivnim i za komercijalne voćnjake i za kućne vrtove. Plodovi se najbolje konzumiraju svježi ili prerađeni ubrzo nakon berbe, jer je rok skladištenja umjeren.

Ukus

Sladak, sočan, blago aromatičan, s delikatnom kiselinom koja naglašava svježinu i pun ukus.

Plod

Plod je ovalan do blago jajast, srednje do krupne veličine, težine 40–60 g. Kožica je tanka, glatka, boje od žuto-narandžaste do crvenkaste ili tamnoljubičaste, sa blagim voskastim premazom koji štiti plod. Meso je sočno, aromatično, svijetložuto do narančasto, poluodvojivo od koštice. Koštica je jedna, ovalna, glatka, lako se odvaja od mesa; pogodna za preradu. Plodovi se koriste za svježu konzumaciju, preradu u džemove, kompote, sokove i sušenje, zadržavajući kvalitet i aromu čak i nakon obrade.

Oprašivači

-

Karakteristike

  • Visina: Srednja do velika, obično 4-6 metara, snažan rast.
  • Tip krošnje: Raširena do blago uspravna, umjereno gusta; omogućava dobar prodor sunčeve svjetlosti i cirkulaciju zraka, što smanjuje rizik od bolesti.
  • Deblo: Snažna, sivo-smeđa kora, umjereno hrapava s godinama; dobro formiran centralni vodeći krošnjar ako se pravilno oreže.
  • Listovi: Srednji do veliki, eliptični, tamnozeleni, fino nazubljenih rubova, blago sjajni.
  • Cvjetovi: Bijeli do blijedoružičasti, pojavljuju se u rano proljeće, obično skupljeni po 2-5 po cvatu; cvjeta nešto ranije od nekih drugih lokalnih sorti šljive.
  • Plodovi pupoljaka: Formiraju se na jednogodišnjem drvetu, snažan potencijal plodonošenja uz pravilno oprašivanje.
  • Korijenov sistem: Dubok, umjereno jak, tolerantan na dobro drenirana tla; prilagođava se nešto težim tlima ako je drenaža dobra.
  • Način sadnje: Najbolje se razmnožava kao kalemljeno drveće, s razmakom od 4-5 metara između stabala kako bi se omogućio potpuni razvoj krošnje.
  • Preferencija tla: Plodno, dobro drenirano ilovasto tlo; Tolerira nešto manje plodna tla s umjerenim smanjenjem prinosa.
  • Prilagodljivost: Najbolje uspijeva u umjerenim klimama; mladim stablima može biti potrebna zaštita od kasnih proljetnih mrazeva.
  • Održavanje: Zahtijeva redovno orezivanje i prorjeđivanje za optimalnu veličinu, kvalitet i zdravlje plodova.

Otpornost

  • Na mraz: Umjerena otpornost; mladim stablima može biti potrebna zaštita od kasnih proljetnih mrazeva.
  • Na štetočine: Osjetljivo na šljivine moljce, lisne uši i druge uobičajene štetočine šljiva.
  • Na bolesti: Neke sorte su osjetljive na virus šarke šljive (šarka); umjerena otpornost na gljivične bolesti ovisno o lokalnom upravljanju.

Napomena

Sadnice Japanska šljiva 2 godine možete kupiti u našem vrtnom centru u rasadniku u Gornjem Crnjelovu, Glavna 65a.

Po preuzimanju robe, sadnica, Radadnik Agromedžik nema više mogućnost nadzora i njege istih tako da ne može dati garanciju na dalje. Za sadnice kao živo biće nije moguće dati garanciju ni dan pošto napuste rasadnik. Ne možemo uticati na održavanje i njegu istih, samim tim i na dalji rast i razvitak istih.

Naše biljke redovno prolaze fitosanitarne, vegetativne preglede, tako da bolesnih i zaraženih biljaka nemamo.

Težinа: 0.6 kg
Proizvođač: Rasadnik AgromedžikRasadnik Agromedžik

Sadnja voćnih sadnica

Sadnja se obavlja od kraja oktobra do polovine aprila izbjegavajući periode leda i suše.

Podrezati korijenje, zatim grane na 3 do 4 okca. Sadnice početkom marta prekratiti na visinu 80 - 120 cm.

Prije sadnje potopiti biljku u vodu najmanje 2 - 3 sata.

Iskopati rupu, u prethodno pripremljenoj zemlji, dimenzija 60 x 60 x 50 cm za ledinu (40 x 40 x 40 cm) tako da se dobro smjesti korijenje i dio stabljike, vodeći računa da mjesto kalemljenja bude izvan zemlje.

Smjestiti biljku u rupu i pokriti suvom zemljom, lagano pritisnuti kako bi dobro ušla među korijenje.

Đubrivo i korijen sadnice ne smiju biti u direktnom kontaktu.

Zaliti sa 20-30 litara vode. U periodima suše u prvoj godini sadnje potrebno je češće zalivati mlade sadnice.

Kontejnirane sadnica se mogu saditi tokom cijele godine.

*Odnosi se na sadnice golog korijena.

© 2024. sadnica.ba - Rasadnik voća Agromedžik. All rights reserved.
Powered by limun.co